Potica malo drugače


Če si letos na praznični mizi poleg (ali namesto) tradicionalne potice želite nekaj malce drugačnega, lahko spečete tole sočno korenčkovo-kokosovo lepotico, ki ob petkih na Odprti kuhni krasi tudi stojnico Gostilne pri Mari.


Sestavine:

TESTO
600 g moke, 1 žlička soli, 2 rumenjaka, 50 g sladkorja, 1 žlica ruma, približno 3 dl toplega mleka
50 g masla

KVASEC
20 g kvasa, 0,5 dl mleka, ½ žličke sladkorja

NADEV
120 g masla, 2 jajci, 120 g sladkorja, limonina lupinica, 600 g korenja, 200 g kokosove moke

Maslo za potičnik


Priprava:

Korenček za nadev ostrgamo in fino naribamo. V kozici stopimo maslo in na njem popražimo nastrgan korenček. Primešamo kokos.

Maso pretresemo v skledo in počakamo, da se ohladi. Izmenjaje primešamo jajci in sladkor ter naribano limonino lupinico.

Mleko za kvasec segrejemo in sladkamo. Dodamo kvas in razmešamo, da se raztopi. Presejano moko stresemo v skledo ter naredimo jamico v sredini. Vanjo nalijemo v sladkanem toplem mleku raztopljen kvas in ga pomešamo z malo moke. Pustimo, da počiva 10 minut.

Medtem v kozici na zmerni temperaturi razpustimo maslo. Z mesenjem pričnemo tako, da moko primešavamo iz jamice navzven. Dodamo sol, rumenjake, sladkor in rum, počasi prilivamo mleko in zamesimo testo. Dolijemo še toplo tekoče maslo in gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja približno 1 uro. 

Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokan prt in tanko razvaljamo. Od roba do roba namažemo z nadevom in zvijemo.

Potičnik namažemo z maslom. Potico položimo v namaščen model, prepikamo z iglo, pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 1 uro.

Pečico razgrejemo na 180 stopinj. Pečemo dobro uro, da se potica zlato zapeče in prične odstopati od modela.

 





Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. - Podrobnosti
strinjam se