Priljubljene jedi Odprte kuhne


Zima se že malce vleče in vsi komaj čakamo pomlad ter osmo sezone Odprte kuhne. Da bomo lažje prebrodili te mrzle dni, smo pobrskali med jedmi, ki so se v preteklosti pojavile na Odprti kuhni in za vas pripravili tri recepte, ki bodo pogreli vaše trebuščke. 

 


- PIJAČA -

ANANASOVA TOPLA LIMONADA
(Experiment - no art = no fun)

1 do dve limoni (odvisno od sočnosti)
1 ananas (ne bomo porabili vsega) ali svež ananas, narezan na kocke
1-2 žlički sladkorja
pest sveže melise
vroča voda

Limono ožamemo, prestrežemo koščice in odmerimo 0,4 dl soka, ki ga nalijemo v kozarec. Ananasu odrežemo palmi, olupimo in izrežemo očesca, da dobimo čisto meso, ki ga narežemo na kocke. Stresemo ga v mešalnik, dolijemo toliko vode, da lahko pomiksamo in zmeljemo v pire. Matej svetuje, da dodamo še žličko ali dve sladkorja, da se okusi lepše razvijejo.

Odmerimo 0,6 dl pireja in dodamo v kozarec k limoninemu soku. Lističe melise damo v dlan in z rokami plosknemo. Na ta način se bodo sprostila eterična olja in melisa bo božansko zadišala. Dodamo v kozarec k ananasu. Vse skupaj prelijemo z vročo vodo in premešamo.

 

 

- GLAVNA JED - 

LEČINA ČORBA
(Abi Falafel)

3 krompirji
2 čebuli
5 strokov česna
ena četrtina cvetače
150 g rjave leče
1 večji korenček
1 l zelenjavne jušne osnove ali vrele vode
oljčno olje
curry v prahu
sol in poper
pest mešanih oreščkov (mandlji, pinjole, indijski oreščki, arašidi, lešniki)
šopek svežega koriandra
kisla smetana
popečen pita kruh

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Lečo operemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke, cvetačo natrgamo na cvetke, česen olupimo in stroke stremo s topim delom noža. Korenček ostrgamo in grobo naribamo. 

V lonec kanemo tanko plast oljčnega olja in pristavimo. Na olje stresemo čebulo in česen ter dodamo polovico leče. Prepražimo, da čebula postekleni. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Dodamo vso zelenjavo, razen korenčka.

Ko se zelenjava skuha, juho s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Dodamo preostanek leče in naribamo korenje, solimo, popramo ter začinimo s curryjem. Kuhamo še 20 minut.

Mešane oreščke grobo nasekljamo in v majhni kozici na oljčnem olju zlato prepražimo. Sprva se bo zdelo, da se v kozici nič ne dogaja, potem pa se bodo oreščki v hipu zapekli, zato pazimo, da jih ne prismodimo.

Kuhano čorno razporedimo po jušnih skodelah, potresemo s prepraženimi oreščki in sesekljanim koriandrom. Dodamo še žlico kisle smetane in na trikotnike narezan popečen kruh.

 

 

- SLADICA - 

ŠKRUBIJEVI KLOCAVI NUDLNI
(Gostilna pri Škrubiju)

TESTO:

500g moke (pol ostre, pol gladke)
2 jajci
sol
1-2 žlici olja
voda po potrebi

NADEV IZ HRUŠK:

pehar suhih tepk (500 g)

SLADKA ZABELA:

2 žlici masla
3 žlice drobtin
1 žlica sladkorja
cimet v prahu

PRIPRAVA:

Kloce ali voce imenujemo posušene hruške. Za klocove nudlne suhe hruške najprej skuhamo na vodi, nato jim odstranimo pecelj, muho in peške. Dvakrat jih v mesoreznici drobno zmeljemo. Masa mora biti homogena in gladka, da obdrži obliko. Iz mase naredimo kroglice, velike kot manjši orehi.

Iz moke, jajc, soli in malo olja zamesimo testo, kot za rezance (nudlče). Po potrebi dodamo malo vode. Testo razdelimo na dva dela, vsakega razvaljamo v plahto, debelo kot testo za rezance. Po testu dva ali tri prste vsaksebi razporedimo kroglice nadeva. Prekrijemo z drugo plahto testa, s prstom stisnemo testo med kroglicami in z nazobčanim kolescem izrežemo testo ob kroglicah. Ob robovih testo ponovno stisnemo, da iztisnemo zrak in da se gornja in spodnja plast testa zlepita.

Nudlne kuhamo v rahlo slanem kropu 10 minut.

Za zabelo na maslu prepražimo drobtine, sladkor, in cimet in s to polivko prelijemo nudlne.

 

Pa dober tek!





Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. - Podrobnosti
strinjam se